5 tipov ako skombinovať jedlo s vínom
Či už ste erudovaný odborník na víno, amatérsky nadšenec alebo si len sem-tam doprajete pohár bieleho, určite viete, že v tej správnej kombinácii s lahodným jedlom dostanú chute a vône vína úplne nový rozmer. Ako ich však nakombinovať, aby bolo toto prepojenie dokonalé? Prečítajte si náš článok a nižšie si pozrite aj najobľúbenejšie vína a jedlá z našej ponuky.
Ich spojenie pre vás pripravil náš skúsený someliér Janko Beluško.
1. Dominantná chuť vyhráva
Zásadou číslo jedna je vyzdvihnúť najlepšie vlastnosti daného vína. Sústreďte sa preto na jeho charakteristickú vlastnosť, ktorú chcete podčiarknuť a teda pri jedle zažiari, namiesto toho, aby s ním bojovalo o pozornosť.
Ľudia si tiež často myslia, že víno je potrebné silou-mocou „napasovať“ k druhu mäsa, ku ktorému bude podávané. To však nemusí byť vždy pravda, keďže iná časť pokrmu môže mať najvýraznejšiu chuť. Predstavte si napríklad menej výrazné mäso, ktoré však podávate s pikantnou alebo kyslou omáčkou – chuť vína, ktorú hľadáte, prispôsobte k výraznej omáčke a nie k menej výraznému mäsu.
2. Trocha sladšie a trocha kyslejšie
Myslite na to, že víno by malo mať vyššiu aciditu než jedlo, s ktorým ho budete podávať, ináč bude pri jedle zaostávať. To isté platí aj pre sladkosť. Pri sladkých jedlách by malo byť víno sladšie, než podávané jedlo, v opačnom prípade hrozí, že víno bude chutiť horko a kyslasto.
3. Všetko je o rovnováhe
Víno a jedlo by mali byť partneri, ktorí si vzájomne pomáhajú a dopĺňajú sa. Preto si výrazné jedlá vyžadujú výrazné vína, ktoré pri nich nezaniknú, kým ľahké jedlo potrebuje jemné víno, ktoré ho neprekryje. Nápovedou k určeniu toho aké „ťažké“ je vaše jedlo, a teda aké víno k nemu zvoliť, bude obsah tuku v pokrme.
4. Spriateľte kyslosť so slanosťou a trpkosť s tukom
Existuje dôvod, prečo si k slaným jedlám radi pochutíme na osviežujúcom bielom víne. Slanosť a kyslosť idú ruka v ruke, keďže acidita vína vyzdvihuje príjemnú slanosť jedál, no zároveň prečisťuje chuťové bunky od slanej chute.
A ak ste si niekedy otvorili fľašu výrazného červeného vína, ktoré sa samé o sebe zdalo byť „nepiteľné“, nabudúce ho vyskúšajte so šťavnatým steakom či rebierkami. Tak ako acidita miluje slanosť, tak taníny v červenom víne tvoria nerozlučnú dvojicu s tukom. Jednoducho, tuk a trpkosť sa v ústach spoja, vzájomne sa zjemnia a spolu ponúknu ten najlepší zážitok.
5. Pozor na horkosť
Keďže sú naše chuťové bunky veľmi citlivé na horkú chuť, dávajte si pozor na párovanie vín s vysokým obsahom tanínov. Ak ich spojíte s prirodzene horkastým jedlom, ako napríklad artičok, ružičkový kel či kakao, vaše chuťové poháriky sa vám nepoďakujú, keďže trpkosť sa vo vašich ústach znásobí. Naopak, ak si chcete vychutnať výrazné červené víno, siahnite po ňom, ak jedlo obsahuje tuk, chuť umami a soľ.
Veríme, že náš článok bol pre vás prínosný a odniesli ste si z neho poznatky o tom, ktoré víno zvoliť k jedlu najbližšie. Nezabúdajte však, že koniec-koncov platí a vždy platilo, že to, čo chutí vám, je pre vás to najlepšie. Preto si pokojne víno vychutnajte tak, ako to máte radi vy, aj keď všetci someliéri sveta radia presný opak. Na zdravie a dobrú chuť!
Tipy od nášho someliéra Janka Beluška:
1. Jedlo: Kačací rillets
Víno: Royal Porto
Royal Porto je červené, sladké portské víno, ktoré podávame v malom portskom pohári. Je veľmi sladké a výrazné, kvôli čomu sa vynikajúco dopĺňa s kačacím mäsom, ktorého chuť je oveľa jemnejšia.
2. Jedlo: Zmes listov s ančovičkovým dresingom so cherry paradajkami, kuracími filetkami a čerstvou bagetkou
Víno: Cabernet Sauvignon Rose, Vinkor
Cabernet Sauvignon Rose je víno, ktoré obsahuje veľmi svieže kyseliny. Takéto svieže a ľahké víno sa vynikajúco dopĺňa s čerstvými šalátmi a vytvára rovnováhu.
3. Jedlo: Bravčová panenka s cestovinou tagliatele a dubákovým ragú
(kliknite sem a pozerajte videorecept na našom IGTV)
Víno: Rizling Von Buhl
Víno pochádzajúce z Nemecka je veľmi suché a má výraznú citrónovú dochuť. To znamená, že dokonale dopĺňa chuť bravčovej panenky s dubákovým ragú. Zvýrazňuje chuť mäsa a umožňuje vám precítiť každú koreninu či omáčku.
4. Jedlo: Bažantie prsia, cviklové rezance, zemiakový gratin s pórom a parmezánom
Víno: Brunello Montalcino
Veľmi osobité víno, ktoré má až atramentovú farbu. Vyznačuje sa svojou čokoládovou zamatovou dochuťou. Je to provensálske víno z roku 2013. Výborne sa kombinuje napríklad s bažantím, alebo iným menej výrazným mäsom, keďže jeho jedinečná chuť vyzdvihne chuť aj menej výrazného mäsa.
5. Jedlo: palacinky s nutellou a grilovaným banánom
Víno: Champagne Vueve Cliquot
Palacinky sú chuťovo intenzívne, tým pádom sa výborne dopĺňajú s jemnučkou chuťou bubliniek a zároveň palacinky v kombinácii so šampanským Cliquot podporia jeho jemnú orieškovú dochuť.